maanantai 28. lokakuuta 2013

The Rocky Horror Show

Perjantaina oli taas teatterin ensi-ilta! Kivaa!! Oli muuten toiseks viiminen esitys ennen teatterin sulkeutumista remontin takia. Edessä olis enää joulukuussa Risto Räppääjä, heheh ;) Haluisin kyllä mennä katsomaan, mut Aapo ei ainakaan kovin innostunu ollu, vaikka nä liputkin meillä jo on. Höh. Katsotaan mitä keksitään :-)


Tällä kertaa kyseessä oli siis esitys nimeltään The Rocky Horror Show. Mulle tä nimi ei ensin kertonut mitään (historian tuntemus olematon), joten googletusta kehiin vaan, ni on taas hiukan viisaampi. "Richard O. Brienin kirjoittama musikaali, jonka maailman ensi-ilta on ollut Lontoossa 1973. Musikaalimaailman ehdoton rock-ykkönen, joka on koettava. The Rocky Horror Show muutti musikaaligenreä sekoittamalla räjähtävän rockenergian pähkähulluun fantasiaan. Esityksen ympärille on muodostunut kultti, jossa yleisö osallistuu esitykseen monin eri tavoin." Okei, viisastuin heti vähän, ja tiesin mistä on kyse ;)

Tämä teatterikappale oli jotain aika erilaista, kuin mitä aikaisemmin olen teatterissa nähnyt. Ja uskokaa, oon nähnyt vähän kaikkea (Kirsikkapuisto oudoin teatterikokemus ever)... Tässä ei nimittäin pääosassa ole tarina tai juonenkäänteet, vaan nimensä mukaisesti show. Mutta hyvällä tavalla, ainakin meidän mielestä. Kerron ensin parilla sanalla juonesta (siinä siis sellainen kuitenkin oli!), jonka jälkeen tarkennan em. kommenttejani ;)

Näytös alkaa, kun vastakihlautunut nuoripari lähtee ystävän häistä. Auto kuitenkin hajoaa keskelle-ei-mitään, ja myrskyisässä säässä pari törmää kartanoon, josta koittavat saada puhelinta lainaan. Kartanosta he kuitenkin löytävät talon oudot asukkaat Transsexuaali -nimiseltä planeetalta. Joukon johtaja, transvestiitti Frank, on monien rakkauteen liittyvien pettymystensä jälkeen onnistunut itse luomaan itselleen täydellisen puolison, Rockyn. Juoneen liittyy rakkauden iloja ja suruja nuorenparin, ja Frankin ja Rockyn välillä. 


Jep, ajattelette varmaan samaa kuin mäkin, kun kuulin mistä on kysymys. Mutta joskus, kun outous viedään aivan yli, uusiin ulottuvuuksiin, siitä tulee hyvää. Esityksen puvut (!), meikit, teatraalisuus, loistava musiikki (sekä livebändi että laulajat), näyttelijöiden mahtava heittäytyminen friikkishowhun (miten paljon helpompi heittäytyä tämänkaltaisessa esityksessä, päästää sisäinen outous valloilleen), upea taustakuoro/tanssijat... Show oli siis mieletön. 

Ja näytöksen päähenkilönä transvestiitti.. se oli niin hyvää "mässäilyä" niin tabulla aihealueella! Vielä kun katsojakunta oli pääasiassa +60v. herraa ja rouvaa... Aapon sanoin: Aihetta hierottiin jatkuvalla syötöllä vasten ihmisten kasvoja! :DDD Eikä siellä voinut nolostua tai kiusaantua, koska näytös oli koko kaksituntisen ajan aika häikäilemättömän tuhma. Hahah, me ainakin kihistiin penkeissämme, kun vilkuiltiin ympärillemme, ja nähtiin ihmisten ensijärkytys ;) Just huikeeta. 

Yllä jo mainitsin, että The Rocky Horror Shown historiassa yleisön osallistumisella on ollut suuri merkitys. Ennen ensi-iltaa Carnevaliasta ois saanut käydä ostamassa rekvisiittapussin, joita sitten viel paikanpäälläkin myytiin. Pussi sisälsi wc-paperirullan, rintamerkin, tarran, valotikut, pillin, juhlahatun, pelikortteja ja kumihanskat. Osallistuminen oli tietenkin täysin vapaaehtoista, ja osallistuminen onnistui jossain määrin myös ilman rekvisiittaa. Netissä kerrottiin jo etukäteen ohjeet yleisölle, missä kohdassa mitäkin rekvisiittaa tarvitsee ja milloin huudetaan mitäkin. Lisäksi teatterissa oli screeneille heijastettuna kuvia, jotta jokainen osasi oikeassa kohdassa vaikkapa heittää pelikortit ilmaan ;) Tä kuulostaa monimutkaiselta, mutta oli helppoa eikä vienyt keskittymistä esityksestä. Turkulaiset (vanhukset..:D) kuitenkin (ainaki tässä ensi-illassa) olivat vähän nihkeitä, eikä osallistuminen ollut niin hyvää, kuin se varmasti muissa kaupungeissa olisi, tai tulee muissa näytöksissä olemaan. Ideana mun mielestä kuitenkin hauska!


Upeaa laatua.. :)

En oikein tiedä, millä sanoilla tätä esitystä vois edes suositella. Jos haluaa päästä kokemaan jotain hullua mutta mahtavaa, laittaa aivot narikkaan ja vain nauttia (antautua nautinnolle?), tä on oikea juttu. Kaupunginteatterin sivuilla oli loistava kommentti, jota vielä pakko lainata tähän: "Esitys on ehdottomasti aikuisille, takuulla sopimaton ja se sisältää mautonta huumoria. Suosittelemme kaikille paitsi tosikoille." Jeah!

Ehkä hiukan jäi harmittamaan, että pääosa on jaettu Lari Halmeen ja Sami Saikkosen välillä. Meidän näytöksessä Halme veti roolin, ja kyllä niin nappiin ja loistavasti esiintyen, mutta ois ollu mielenkiintoista nähdä Sami Saikkonen samassa osassa. Hänet kun tietää muuten mediasta, ja oli vaikea kuvitella häntä kyseisessä roolissa näytöksen jälkeen ;-)

-Essi 

Vasemmalla Rocky-leivos! Julia-karkin makuinen <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3