tiistai 15. lokakuuta 2013

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Siis mä en vaan kestä. Miten tä voi tuntua niin musertavan kamalalta?! Nimittäin täällä Turussa, Kupittaan Patsaspuiston purkaminen. 

Varmasti lähes jokainen Turussa lapsuutensa elänyt voi samaistua mun suruun. Lähes jokainen on leikkinyt lapsuudessaan Kupittaan Seikkailupuiston vieressä sijaitsevassa Patsaspuistossa. Mä olen koko lapsuuteni asunut parinsadan metrin päässä Kupittaalta, ja leikkinyt lukemattomia kertoja kyseisessä lasten 
paratiisissa :)Niille, joille puisto ei ole niin tuttu: Kupittaan Patsaspuisto rakennettiin vuonna 1986-88, ja ideana oli puisto, jossa lapset ovat aina halunneet leikkiä. Hanke siis toteutettiin lasten ajatusten ja ideoiden pohjalta, yhteistyössä taiteilijoiden kanssa. Puisto nimettiin Unelmien Leikkipaikaksi.

 

Alle kuukausi takaperin näin otsikoita, joissa huhuttiin Patsaspuiston purkamisesta. Artikkeleissa kuitenkin väitettiin, ettei päätöstä purkamisesta ole vielä tehty? Juupajuu, ja nyt puisto on jo puoliksi purettu. 
Syynä purkamiselle mainittiin mm. patsaiden rapistunut kunto, jonka takia niitä ei voida pitää enää turvallisena leikkipaikkana. Myös "Patsaspuiston ylläpidon kalleus" luettiin perusteiksi purkamiselle?! Sekä totta kai, EU:n tuomat kiristyneet säädökset...

On se kumma, miten tuo EU täällä Suomessa tuntuu vaikuttavan niin paljon joka asiaan. Mun vanhemmat kävi just hetki sitten lomareissulla Sisiliassa. Äiti ainakin päivitteli, miten siellä ei ollut edes jalkakäytäviä turvallista kulkemista varten, eikä jätehuolto (tietenkään) pelannut niinkuin Suomessa. Sateen sattuessa ei ollut olemassa mitään viemäriverkostoa, vaan kadut lainehtivat sadevedestä. Ja silti Italiakin kuuluu EU-maihin.

Totta kai asioilla on monta puolta jne, ymmärrän kyllä, mutta harmittaa silti. Tuntuu, että joka asiassa on niin helppoa vedota EU:n säädöksiin. Patsaspuisto vaan oli niin ajaton leikkipaikka, vaikka maailma on paljon muuttunut kahdessakymmenessäviidessä vuodessa, silti siellä on aina riittänyt leikkijöitä. Enkä jaksa uskoa, että ajan tuomat vauriot olivat niin pahoja, etteikö niitä ois voinut paikkailla ja kunnostaa. Ja tuskin se olisi kovin kalliiksi tullut??

Tilalle aiotaan rakennuttaa Puuha-Zone -niminen lasten leikkipaikka tms, joka toimii myös älypuhelimen avulla..? Kuulostaa hyvältä (haistakaa sarkasmi). Uuden leikkipaikan tarkoituksena olisi ilmeisesti kannustaa lapsia liikkumaan, ja se totta kai on tänä päivänä pinnalla oleva aihe. Silti ketuttaa, että se pitää toteuttaa Patsaspuiston kustannuksella :(
Lisää voitte lukea täältä
Kun kuulin, että purkutyöt on aloitettu tänään, oli mun aivan pakko päästä paikalle kuvailemaan vielä pari otosta. Mun lapsuudessa niin monet muistot liittyy tähän puistoon, ja tuntuu jotenkin todella haikeelta, ettei kyseistä paikkaa ole pian enää olemassa. Olis ollu myös aivan mahtavaa saada joskus omien lapsien kanssa vierailla puistossa ja antaa heidän kokea samoja iloja kuin on itse kokenut :)

Ja kyllähän tästä pian yli päästään, mut jotenkin tuli järkytyksenä koko homma, ja vielä että näin nopeasti se sitten oikeesti purettiin! Halusin jakaa asian teidän kanssa, ja toivottavasti joku samaistuu mun murehdintaan, ettette pidä mua ihan outona :)
 
 -Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3