tiistai 2. joulukuuta 2014

Muistilistaa

Ihanaa alkanutta joulukuuta! Lumesta ei taas ole tietoakaan, mutta kai me suomalaiset aletaan jo tottua tähän meninkiin... Optimistisena odotan silti jouluksi erilaista maisemaa :-)

Ah, vapaapäivä. Miljoona asiaa tehtävänä, mutta todellisuudessa; mitä tekee nti Mattsson. Lyyhistyy paineen alla ja viettää puol päivää sohvalla makoillen ensin Turun Sanomia pädiltä lukien, ja sittemmin to do -listaa rustaillen, että mitä sitä oikeasti pitäis olla just nyt tekemässä. Eiköhän tärkeämpää ois ollu käydä vaikkapa ostamassa ne parit puuttuvat joululahjat, jotta ei tarvi kaupungille suunnata enää huomisten veronpalautusten jälkeen... Suomalaiset tuntien - silloin on h*lvetti irti ja sitä h*lvettiä joutuu meikämuija sitten jo muutenkin kokemaan töistä käsin all day every day about jouluun saakka ;) Kodin siivous olis myös aika kova sana tällä hetkellä... 

Aasian reissuun tj 54, Gdanskin minilomaan tj 43! Love it. Lähinnä Vietnamiin ja Kambodzaan liittyen tehtävälistaa riittää. Rokotusten aikataulu sentään on kunnossa, hepatiitti B:n ekan rokotteen oon jo saanut, kuten myös vanhaksi menneen jäykkäkouristuksen. Edessä on vielä hepatiitti B:n toinen osa (ja kolmas sitten puolen vuoden päästä, kun muistais vaan), lavantautirokote (kolmena kapselina), sekä influenssarokote, jollaista en oo tainnut koskaan ennen itseeni ottaa. Sitä mulle suositeltiin siitä syystä, että "noista maista" kulkeutuu Suomeen herkästi mm. sika- ja lintuinfluenssan tyylisiä tauteja. En sitte ainakaan tuo niitä tuliaisina teille... Ja eipä tuo rokote mitään maksa. 

Malarialääkityksen aion ottaa, keskusteluja lukeneena se taitaa kannattaa, ja äiti ei mua matkaan ilman niitä päästäisi ;-) Joidenkin mielestä turhaa, mutta tä nyt on mun päätös, ja tätä ilmeisesti lääkäritkin suosittelevat. Malarialääkkeiden jokseenkin suuret sivuvaikutukset puhuttavat, mutta mulle kirjoitetuissa lääkkeissä ei pitäis niitäkään pahemmin ilmetä.

Yksi, vielä mietityttänyt rokote on Japanin aivokuume, jota on Vietnamissa esiintynyt lisääntyvissä määrin. Tämä jakaa ihmiset aikalailla kahteen osaan, toiset pitää täysin turhana, toiset taas pakollisena. Esiintyvyyttä eniten Vietnamin pohjoisosissa, joissa vietämme luultavasti vaan muutaman hassun päivän, ja riskiaika on muistaakseni toukokuusta lokakuuhun (sadekausi), eli ei meidän aikana. Tä tarttuu siis hyttysten välityksellä, eniten maaseudulla jossa on kosteeta, kuten riisipelloilla. No, tästä nyt äkkiseltään vois päätellä ettei mun sitä tarvitse ottaa, mutta kun lukee tuosta aivokuumeesta lisää, niin kyllä se vähän pientä Essiä ravisuttaa... "Niistä potilaista, joille kehittyy aivotulehdus, 30-40% kuolee ja eloon jäävistä puolelle jää pysyviä neuropsykiatrisia oireita." (lainaus: Wikipedia). Lääkäreillä ei tähän oo mitään mielipiteitä sen enempää kuin että "riippuu, mitä siellä matkalla aikoo tehdä". Kaikki siis oman harkinnan varassa. Rokotus kuitenkin maksaa 130e x 2, joka vahvistaa mun mielikuvaa siitä, etten tätä kuitenkaan tarvitse? Terkkuja vaan, että jokainen siellä ruudun toisella puolen saa pitää sormet ja varpaat ristittyinä tammi-helmikuussa :-D

Muuten rokotukset tulee maksamaan yhteensä hiukan vaja 300e lukuunottamatta siis tuota Japanin aivokuumetta, jonka oletettavasti skippaan. Kalleimmat menoerät ovat hepatiitti B (50e x 3) ja malarialääkitys (Malaronen rinnakkaisvalmiste Rumbabor 1kk=100e, Malarone maksaisi 1kk=150e).

Muuten to do -listalta löytyy 

- asiaa matkavakuutuksesta 
- passin ja rokotustodistuksen kopioiden ottamista 
- parin passikuvan hankinnasta viisumeita varten (viisumit saa rajalta) 
- sarjojen lataamista pädille 
- musiikin latailua 
- tarvittavien reseptien hankinta varoiksi matkaan mukaan
- joidenkin peruslääkkeiden osto yms apteekkikamaa; laastareita, korvatulppia
- rinkkaan lukko?! 
- silkkimakuupussin hankinta 
- rahanvaihtoa jne.

Samaan hengenvetoon voin kertoa, että tuolla käy dollarit (USD) ilmeisesti aika hyvin joka puolella, mutta paikallista valuuttaa (Vietnam: dong - 1E=26,600 VND, Kambodza: riel - 1E=5100KHR) kannattaa olla edes hiukan mukana.

Jostain tarvii myös kaivaa esiin vanhat adapterit sekä joku niskatyyny vanhempien varastoista, kunnon jesaria, narua, joku monitoimityökalu ja taskulamppu/otsalamppu ;-) Siinä tärkeimpiä mietintöjä ja hankintoja tammi-helmikuuta silmällä pitäen!

Noniin! Nyt ylös, ulos ja lenkille (ei lenkille). Palataan taas!! :-)

-Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3