Siinä muutama sähköjohto palmun kyljessä |
Ja paikallinen bensa-asema Vietnamissa |
Ajattelin hiukan tulla kertomaan, että henki tosiaan pihisee edelleen, ja kaikki tavaratkin on tallella näiden parin reissun jäljiltä! Saavutus sinänsä. Pahemmat sairastelutkin on vältetty, joten oikeastaan kaikki meni todella putkeen :-) Kuvia mulla on jonkin verran, ja haluaisinkin lähteä ihan aikajärjestyksessä purkamaan näitä reissuja ja muita juttuja tänne! Ennenkaikkea on ihana päästä ite muistelemaan kaikkea kokemaansa uudestaan, ehkä joku teistäkin tykkää tarkemmin lukea meidän matkasta, ja joku voi tästä vähän vinkkejäkin saada oman matkansa suunnitteluun!
Sähköjohtoja piiiiikku rypäs |
Bussin ikkunasta otettu loistokuva heh... Vietnamilaisnainen myymässä jotain hedelmiä ja vihanneksia |
Siirrytään nyt ajassa tosiaan melkein pari kuukautta taaksepäin, ja kerron vähän mitä kaikkea puuhailin tammikuun alussa. Monet, jotka eivät ole Aasiassa itse käyneet, tai olleet maanosan kanssa sen tarkemmin tekemisissä, eivät ehkä ymmärrä kuinka alkeelliset olot siellä edelleen on paikkapaikoin. Ei sinne pakata mukaan vedettävään matkalaukkuun pelkkiä kivoja bilemekkoja ja pikku käsilaukkuja kuten "normaalille" etelän matkalle, vaan kaikennäköiseen pitää varautua etukäteen jo Suomesta käsin. Varsinkin siis reppureissulla, josta tässä nyt tulen puhumaan. Kaikki lähti rokotuksista, joista jo aikaisemmin kirjottelinkin. Niitä tuli otettua aika liuta, hintaa kertyi riittämiin ja kroppa oli kovilla. Netistä löytää hyvin tietoa, mitä rokotuksia missäkin maassa tarvitsee, ja mun mielestä asiaan on syytä perehtyä varsinkin noissa alkeellisemmissa oloissa elettäessä. Jos tiedossa on valmismatka jossain resortissa, jotkin rokotukset voi oman/lääkärin arvion mukaan mahdollisesti jopa jättää pois.
Lisäksi ostettiin äitin kanssa mulle mukaan liuta erilaisia lääkkeitä, joista yllättävän montaa reissulla tarvitsikin. Aasiasta saa kyllä ilman reseptiäkin ostettua lääkkeitä, mutta sisältö ei välttämättä ole sitä mitä luvataan, joten muutaman lääkärin suusta kuultuna, suosittelen itsekin ostamaan mahdollisesti tarvittavat lääkkeet jo Suomesta mukaan. Mulla oli mukana mm. näitä lääkkeitä: Ibumax (särkyyn ja kipuun), Kestine (antihistamiini, mm. allergisiin hyttysenpistoihin), Imodium (vatsaongelmiin, joita Aasiassa ilmenee varmasti aina jossain määrin), Kefexin (ihoinfektion hoitoon), Azithromycin (antibioottihoito vatsaongelmiin), Tavanic (jos em. antibiootti ei auta, tästä lisää tehoa) ja Osmosal (nesteytyshoitoon vatsavaivojen yhteydessä). E-pillerit ihan kiva mukavuus/ hygienisyyslisä... Näistä suurin osa on reseptilääkkeitä, mutta lääkärit niitä yleensä määrävät jos kerrot mihin on matka :) Lisäksi mulla oli mukana ainakin Hydrokortisonia, Bepanthenia, laastareita, rakkolaastareita, hiukan sidetarpeita sekä Sirdaludia jos selkä oikuttelee (relaksantti), ja Stellaa (lyhytvaikutteinen nukahtamislääke) yms.
Hirveä määrä tavaraa, mutta kyllä siellä myös sattuu ja tapahtuu. Tuo antibioottihoito vatsaongelmiin on todella tehokas, eli jos saat ripulin, niin tuota ja Imodiumia niin helpottaa parissa tunnissa. Eli jos ei halua pilata lomaansa makaamalla jossain kämäsessä hostellissa keskimäärin viisi päivää, niin ottakaa tätä mukaan! :-))) Reseptilääke, mutta jos ei muuten antibiootteja paljoa syö, niin eipä tästä kerta-annoksesta haittaa ole.
Vähän liikennettä. Hanoi, Vietnam |
Ja mummoa kiikutettiin kaiken liikenteen keskellä pyörätuolissa :) |
Muita hoidettavia/ostettavia asioita mun to do -listallani tammikuussa oli:
- matkakohteiden googlettelu (On hyvä lukea maasta hieman etukäteen. Osaa varautua kaikkeen aika paljon paremmi. Huom! Tähän saa kulutettua aivan julmettoman määrän tunteja :-D)
- kaikenkattava matkavakuutus (Tarkista ettei tarvitse olla esim. paikallisen poliisin selvitystä, jos vaikkapa puhelin tai kamera varastetaan. "Noissa maissa" poliisia ei välttämättä löydy kovin helposti, tai asia ei muuten vain ole kovin yksinkertainen hoitaa, vaikka niin ajattelisi. Myös englannin kielen taito rajallista...)
- uusi passi (Passin tulee olla voimassa väh. 6kk siitä kun saavut maahan)
- kopioita passista: mukaan muutama, sekä skannattuna omaan sähköpostiin, josta sen saa tarvittaessa tulostettua reissun päältä
- rokotustodistus kuntoon - näitä voidaan rajoilla kysellä. Kopioita myös tästä!
- väh. 4 kpl passikuvia - näitäkin voidaan rajanylityksissä haluta. Olin esimerkiksi lukenut, että Vietnamista Kambodzaan maateitse tultaessa tarvitaan kaksi passikuvaa - me ei tarvittu missään vaiheessa. Kuulemma myös rokotustodistusta kytätään tässä - meiltä ei sitäkään kyselty :-D Riippuu ilmeisesti vaan kerrasta (tämäkin).
- adapteri (jota ei siis tarvittu kertaakaan)
- riittävän hyvä rinkka (parempi jos on vähän elämää nähnyt... sua ei ajatella liian varakkaaksi/rinkan sisältöä varastamisen arvoiseksi)
- sade/ muu suoja rinkalle (tavaroita kohdellaan kovin, ja esim bussissa tai veneessä ulkopuoli likaantuu aika rajusti, voi myös rikkoontua! Jotku käyttää jätesäkkiä.)
-matkapyyhe (pieneen kokoon menevä, nopeasti kuivuva pyyhe. Mulla oli kaks, toinen rannalle ja toinen suihkuun)
- silkkimakuupussi (tai muu makuupussi. Omasta mielestä ehdoton kapistus! Mulla oli myös oma tyynyliina x) Kiva lisä, kun joskus lakanat voi olla täynnä epämääräisiä läikkiä...)
- silmälaput ja korvatulpat (ehdoton tämäkin! Usein joutuu nukkumaan vähän epämääräisissä olosuhteissa, parempi sulkeutua omaan maailmaan siinä kohtaa. Niin, ja multa voi tiedustella korvatulppien käyttöä, niin saa loistavaa opetusta vai mitä kamulit :D)
- teippiä (esim. jesari, tällä saa paikkailtua vaikka moskiittoverkon reikiä, teipattua sen paremmin kiinni kattoon tms. Tuli tarpeeseen!)
- narua (vaikkapa pyykkien ripustukseen tai rinkan virittelyyn)
- taskulamppu/otsalamppu (molempia tuli käytettyä. Alkeellisissa oloissa otsalamppu on oikeasti superkätevä!)
- lukko (esim. safetyboxiin. Meille ei tullut eteen tilannetta, että ois tarvittu, mutta hyvä olla mukana!)
- musiikin latailua iPodiin/puhelimeen
- leffoja/sarjoja iPadille (hyvää ajantappoa vaikka bussimatkoilla)
- varakuulokkeet
- vara-akku
- pari hyvää kirjaa mukaan (ulkomailla löytyy liikkeitä, joissa saat vaihtaa kirjasi toiseen - joskus ilmaiseksi, joskus pienellä välimaksulla. Joissain hostelleissa sama käytäntö. Kelpuuttavat myös suomalaisia kirjoja! Peukku sille)
- matkapakkausten osto ja täyttö (esim. shampoo ja saippua pienemmissä puteleissa mukaan!) yms tarvikkeita kuten huulirasvaa (aurinkosuojalla!) ja sheivereitä. Kuivashampoo myös ehdoton, sitä ei saa mistään ja tukkaa on usein ikävä pestä kylmällä vedellä x)
- ainakin yksi varalompakko (helpompi piilotella rahoja eri paikkoihin, ja kakkoslompsasta voi tehdä myös hämykukkaron - jos joutuu ryöstön kohteeksi niin antaa tämän lompakon varkaalle. Tuskin jää siinä hirveesti laskeskelemaan paljonko rahaa kukkaro sisältää... Eli esim dollarin seteleitä kukkaro pullolleen)
- rahavyö (Vetää sisäänsä ainakin rahaa, passin ja puhelimen, eli tärkeimmät? Porukassa liikuttaessa ryöstetyksi joutumisen vaara on tietenkin pienempi, ja valoisaan aikaan suuressa kaupungissa ihmisten keskellä kukaan tuskin tulee uhkailemaan sen enempää. Jos kuitenkin olosuhteet ovat erit, housujen sisälle piilotettava rahavyö voi olla hyvä kapistus sekin. Kaakkois-Aasiassa ryöstöt tapahtuvat muutenkin ennemmin niin, että mopolla ohi ajava nykäisee laukun olalta mukaansa, tai tuktukissa istuttaessa reppu napataan penkiltä tms...)
- raha-asiat (Keskimääräisen päiväbudjetin laskenta, luottokortti, tarkista pankkikortin nostoraja - 200e minimi?, valuuttojen käyttö ja nostomahdollisuus reissussa, euroja varoiksi mukaan - jos ei automaattia niin saa vaihdettua paikalliseen valuuttaan jne)
- rahanvaihto
Vaikea päätös oli, kuinka paljon ottaa rahaa mukaan Suomesta! Matkustin yksin Helsingistä Bangkokiin, ja sieltä vielä Hanoihin, Vietnamiin, joten pelotti ottaa paljon käteistä mukaan. Sekä Vietnamissa ja Kambodzassa käy dollarit toisena valuuttana, joten otin niitä 200e edestä mukaan. Lisäksi olin saanut lahjaksi hiukan Vietnamin dongeja, ja niitä nostin paikanpäällä sitten vielä lisää. Kambodzan valuuttaa eli rieleitä ei saa maan ulkopuolelta, joten niistä murehdittiin vasta myöhemmin! Automaattoja löytyi kyllä suuremmista kaupungeista tosi hyvin, ja jos oli eurojakin käteisenä, niin hätätapauksessa niitäkin sai vaihdettua. Automaateista ei saanut usein kovinkaan suuria summia, joka tuotti välillä hankaluuksia.
Molempien maiden valuutta oli suhteellisen hankalaa, yksi euro oli 24 000 Vietnamin dongia ja 4 600 Kambodzan rieliä (helpompi oli ajatella, että 4000 rieliä on 1USD). Hiukan siinä ensin oli pyörällä päästään, mutta puhelimeen sai onneksi valuuttamuuntimen, joka toimii ilman nettiä! Vietnamissa kuitenkin kaikki summat ilmoitettiin dongeissa, joten sen oppi jotenkin tosi äkkiä? Dollareita kuitenkin otettiin ihan yhtälailla vastaan. Kambodzassa taas kaikki hinnat ilmoitettiin dollareissa, joten vaikka tuo kuulostaa helpommalta luvulta kun nollia on pikkasen vähemmän, jotenkin siinä aina pääsi jäätymään :-D Eläminen tuli kuitenkin vähän halvemmaksi, kun maksoi paikallisella valuutalla. Niin, ja valuuttoja siis käytettiin jatkuvasti sekaisin, eli kun ruoka-annos maksoi vaikkapa 2,5USD, niin sait kolmesta dollarista 2000 rieliä takaisin.
Hostellin hintaan kuului aamiainen. Hyvä, vaikkakaan ei ehkä tarpeeksi ravitseva :) |
Pakkailut tosiaan vei hieman aikaa ja on hyvä aloittaa ajoissa, saa testailtua rinkkaa selässä. Onko paino jakautunut oikein jne. Kävin tosissaan viimeiseen saakka töissä, niin ei joka päivälle ollut kovinkaan montaa tuntia aikaa asioiden hoitoon. Nauroin, että saan vielä jonkun vatsahaavan, kun stressasin kaikkea niin kovin, ja aika meinasin tyystin loppua kesken. Onneksi sain kaiken ajoissa valmiiksi, ja lukuisista to do -listoista oli jälleen paljon hyötyä. Olin varmaan hajamielisempi kuin koskaan, kun koitin pitää miljoonaa asiaa samaa aikaa päässä :-D Onneksi oli se Gdanskin reissu siinä välissä, niin sai hetkeksi nollattua kaiken... Loma ennen lomaa, niin ja pian pääsee taas loman jälkeiselle lomalle. Sellasta x)
Sellainen oli mun tammikuun alku, jatkan tarinointia ens kerralla varmaankin juuri siitä Gdanskin matkasta, jonka jälkeen päästään tosissaan Kaakkois-Aasian kimppuun :-)
Terkuin
Esma
Vitsi miten hyä postaus, varsinkin toi rinkan sisältö! Itekin reppureissusta (ehkä afrikkaan...) haaveilen, ja vaikka on tullut käytyä vähän vähemmänkin luksuksissa maissa ja olosuhteissa, niin ainahan hyvät vinkit on tervetulleita! Ja rinkan kanssa kun en oo matkustanut, niin siihenkin tietysti liittyy omat juttunsa. En ehkä tajuaisin pakata esim. Narua mukaan, mutta nytpähän tajuan senkin. Innolla odottelen reissupostauksia, ihanalta näytti ainakin instagramissa! :))
VastaaPoistaKiitos Heli! Joo siis todellakin, tosta kerrasta oppi aika paljon. Esim vaatteiden ja kenkien suhteen mitä tarvii mukaan ja mitä ei todellakaan, kaikennäkösillä jutuilla olin onneks osannu varautua mut aina oppii uutta ;) Mullakin oli aika vanha rinkka, uusimmissa on aika luksusjuttuja mitkä helpottaa oloa reissussa kyllä, huomas muilta vaan... Pakkaamista ylipäätään, ja käytännöllisyyttä jos viettää muutaman yön siellä ja toisen taas täällä kun jatkuvasti purkaa kamoja/tarvii osaa jutuista vaan :-)
Poista